Χειμερινή διαδρομή Πετρόστρουγκα – Οροπέδιο Μουσών

Για όσους αγαπούν τον Όλυμπο και το χειμερινό βουνό

_DSC0109

Πέρυσι, ο Μιχάλης Στύλλας έγραψε ένα άρθρο για όσους ενδιαφέρονται να ανέβουν με χιόνια στο Οροπέδιο των Μουσών και κατέγραψε τις συντεταγμένες των πασσάλων που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής Πετρόστρουγκα – Ντερέκι – Σκούρτα – Λαιμός – Πέρασμα του Γιώσου – Οροπέδιο. Μας έστειλε τα σημεία και  συνθέσαμε τον χάρτη που συνόδευε το κείμενο.

Φέτος, πάμε ένα βήμα παραπέρα θέλοντας να συμβάλλουμε ακόμη περισσότερο στην ασφάλεια των ορειβατών!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Σε συνεργασία με τον Μιχάλη Στύλλα, την  υποστήριξη της  Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και εταιριών ειδικού εξοπλισμού εκδώσαμε τον χάρτη της χειμερινής διαδρομής «Πετρόστρουγκα-Οροπέδιο Μουσών» και τον παρέχουμε δωρεάν  για κινητά τηλέφωνα και tablets!

Dereki map

Η διαδρομή ξεκινά από το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας (40°06’34,39”, 22°24’,47,71”) 1946μ.) και ανηφορίζει για το Ντερέκι. Δεν ακολουθεί το μονοπάτι που χρησιμοποιείται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, το οποίο έχει αφαιρεθεί από τον χάρτη. Φτάνει στην κορυφή Σκούρτα μ. και έπειτα διασχίζει τον Λαιμό μέχρι το συρματόσχοινο στο  Πέρασμα του Γιώσου.

Από αυτό το σημείο,43 μεταλλικοί πάσσαλοι που αποτυπώνονται στον χάρτη  οδηγούν στο καταφύγιο Χρήστος Κάκαλος (40° 05’34,60”, 22°,21’59,72”). Κάποιοι άλλοι, με βορειοδυτική κατεύθυνση, οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί ακόμη, οδηγούν στο καταφύγιο Γιώσος  Αποστολίδης (40°05’42,03”, 22°21’41,18”). Η διαδρομή αυτή διακρίνεται στον χάρτη με συνεχόμενη μαύρη γραμμή. Από το καταφύγιο Χρ. Κάκαλος θα βρείτε πασσάλους που οδηγούν στο καταφύγιο Αποστολίδης.

gavos                                                                                                                                                                   photo by Mike Styllas

Από  τον 13ο πάσσαλο με συντ/νες 40° 05’ 45,9”,  22° 22’ 21,5” ξεκινά η ελεύθερη κατάβαση ορειβατικού σκι (free ski) για το ρέμα Γκαβού, συνολικού μήκους 3,2 χιλιομέτρων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA                                                                          photo by Mike Styllas

ΟΔΗΓΙΕΣ DOWNLOAD

  1. Κατεβάστε την εφαρμογή Avenza Maps , η οποία διατίθεται δωρεάν:
    στο Play Store
    στο App Store
    και στο Windows Phone Store (παραλείψτε αυτό το βήμα αν έχετε ήδη εγκατεστημένη την εφαρμογή)
  2. Ανοίξτε την εφαρμογή και επιλέξτε το εικονίδιο αγοράς χάρτη.
  3. Στο πεδίο αναζήτησης πληκτρολογείστε «ROUTEmaps  Winter Trail Petrostrouga – Muses Plateau (Mt. Olympus)» και θα εμφανιστεί ο χάρτης μας πάνω απ’ την περιοχή του Ολύμπου. Επιλέξτε τον για να τον κατεβάσετε.
  4. Ενεργοποιήστε το GPS και δείτε τη θέση σας να εμφανίζεται στον χάρτη με μπλε κουκίδα.

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρίες The North Face, La Sportiva, Salomon, Suunto, Vibram by Gruppo Pagouna και V15 για την υποστήριξη.

Μπορείτε να παραγγείλετε την πλήρη έκδοση του χάρτη Ολύμπου σε αδιάβροχο χαρτί εδώ και  για την πλήρη έκδοση του ψηφιακού χάρτη Ολύμπου για smarthphones και tablets εδώ.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ROUTE_ E-SHOP

 

Η ομάδα της ROUTE maps σας εύχεται καλές και ασφαλείς αναβάσεις!